HYVINVOINTI Yhteiskunnan palvelut vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin, josta päättäjät ovat vastuussa. Ihmiset tekevät johtopäätöksiä yhteiskunnan päätöksenteon laadusta.

Tapahtumia seurataan

Ajankohtaisia tapahtumia seurataan. Kiinnostuneena kysytään, millainen tulee olemaan eduskuntavaalien jälkeisen hallituksen koostumus. Mietitään myös EU-vaaleja, joita on pohdittu julkisuudessa. Asioihin paneutuminen vaatii syventymistä,  mikä sopii hyvin työn päivään. Vappu on liputuspäivä, jota  vietetään perinteisin menoin.                                                    

Historiasta on löydettävissä yhteyksiä ja ajatuksia nykyaikaan, muun muassa vappukokkojen polttamiset.  Muistamme tietenkin myös pääsiäisenaikaiset pääsiäiskokotkin.

Monet antiikin aikaiset toiminnot kiinnostavat. Vuoden alussa  oli esimerkiksi tapana luvata asioita kaksikasvoiselle jumalalle, joka  pystyy näkemään menneitä ja tulevia asioita. Sään ennustaminen on ollut aina tärkeä. Ajankohtaista kysyä, millainen tulee olemaan uuden eduskunnan, hallituksen ja kohta valittavan EU:n parlamentaarikkojen päätöksenteon aikaansaannokset.

Suomalaisen työn päivänä kokoonnutaan mielellään muun muassa toreille. Siellä kuunnellaan poliittista sanomaa, jossa esitellään työsaavutuksia ja miten maata luotsataan ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Maiden toiminta tapahtuu poliittisen ajattelun ympäristöissä.

Yhteiskunnan kehittäminen on yhteydessä arvolähtökohtiin ja toimintakulttuuriin, jolloin  velkaantumiseen, työllisyyteen ja koulutukseen kiinnitetään huomiota.  Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä ja maakuntaratkaisuja pohditaan perustuslain reunaehtojen puitteissa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja sisäpolitiikan päätöksenteon tulokset ovat arvioitavina esimerkiksi vapun aikaan kansalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta. Kotouttamisen kysymykset myös askarruttavat.

Eduskunnan aikaisemmat vappua lähellä tapahtuneet kyselytunnit ovat kiinnostaneet. Perusteltua on ollut kysyä, miten kysymykset ja vastaukset ovat kohdanneet toisensa.  

Työmotivaatiota ja -moraalia pyritään pitämään yllä ja voidaan tehostaa hyvällä asioiden johtamisella ja päätöksenteolla. Työolot ja työpaikan ilmapiiri ovat tärkeitä työmotivaation kannalta.    

Kasvojen ilmeestä saattaa joskus näkyä, että sanojalla oli jotain huumorisävytteistä asiaakin kerrottavana. Se huomattiin viime keväänä 22.4.2018, kun oli Itä-Puijon asukasyhdistys ry:n perinteinen yhteislaulutilaisuus, jonka yhteydessä keskusteltiin:  

Olen menettämässä työn jäljen. Lumi, joka on teettänyt kovasti töitä, sulaa.  Lumikolalla tehdyt lumipenkat ovat melkein hävinneet. Mitähän tuohon vielä lisäisi jatkoksi? Niin, seuraava asia juolahti mieleen, kun kiiruhdin aiemmin mäkeä ylös Kuopion Tätilässä pidettävään laulutilaisuuteen:  

Työmotivaatio on korkealla. Haluamme tietää, miten korkealla. Se on toisessa kerroksessa, sillä teen siellä huoneremonttia. Työmotivaatio on aika korkealla. Meillä on puolestaan instrumentin soittamisen työmotivaatio korkealla.   Voitteko kertoa, miten korkealla?    Soitamme toisella tasolla.

Kysymyksiä, vastauksia ja sisältöä pohditaan ja arvioidaan. Kiinnostavuus on yhteydessä lukemisen ja kommentointien määrään. Kritiikin ohessa mielessä on varmaan lisää huumoriperäisiä ajatuksia, jotka täydentävät tätä kirjoitusta ja sopivat hyvin vappuun. Mitähän kaskuja tuleva vappu tuo tullessaan? Iloinen ilmapiiri näytti ainakin vallitsevan äskettäisessä eduskunnan kahvitustilaisuudessa.

                                                                                         

Hyvää suomalaisen työn päivää.

Vuoden 2019 terveisin

                                       

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi 

Kuopio

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkovilmi kuva
Veikko Vilmi

Arvoisat lukijat

Arvostan suuresti, kun olette löytäneet ajankohtaisen artikkelini "Tapahtumia seurataan" laajasta verkkotarjonnasta. Huomenna 27.4.2019 pidetään perinteisiä kansallisen veteraanipäivän tilaisuuksia. Veteraanipäivää kunnioitetaan arvokkaasti liputuksin. Asiaan liittyen esitän omakohtaista muistelua kolmen vuoden takaa.

Olin 27.4.2016 kansallisen veteraanipäivän tilaisuudessa, joka pidettiin Kuopion musiikkikeskuksella. Juhlan ohjelmassa oli ekumeeninen hartaus ja seppelpartioiden lähettäminen muistomerkeille. Tilaisuudessa esiintyi Ilmavoimien soittokunta, Kuopion Sotaveteraanien Mieskuoro, Haapaniemen koulun 3. ja 6. musiikkiluokat, jotka esittivät erittäin puhuttelevan Veteraanin iltahuuto-musiikkikappaleen.

Hyvää kansallista veteraanipäivää.

Vuoden 2019 terveisin

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Käyttäjän veikkovilmi kuva
Veikko Vilmi

Arvoisat lukijat

Arvostan suuresti, kun artikkeleitani on luettu ja kommentoitu. Viime viikolla 27.4.2019 oli perinteisiä kansallisen veteraanipäivän tilaisuuksia. Veteraanipäivää kunnioitettiin arvokkaasti liputuksin. Usein olen ollut Suomen lipun kantajana sankarihaudalla tapahtuvissa toiminnoissa. Asiaan liittyen esitän täydentävää tietoa ja muisteloa.

Kansallisen veteraanipäivän tilaisuus 27.4.2016 pidettiin Kuopion musiikkikeskuksella. Juhlan ohjelmassa oli ekumeeninen hartaus ja seppelpartioiden lähettäminen muistomerkeille. Tilaisuudessa esiintyi Ilmavoimien soittokunta, Kuopion Sotaveteraanien Mieskuoro, Haapaniemen koulun 3. ja 6. musiikkiluokat, jotka esittivät erittäin puhuttelevan Veteraanin iltahuuto-musiikkikappaleen.

Vaikuttava musiikkikappale laulettiin aiheesta myös Itä-Puijon asukasyhdistys ry:n yhteislaulutilaisuudessa 28.4.2019 klo 17.00 alkaneessa kulttuuritapahtumassa. Sota-ajan laulut olivat ohjelman sisältönä.

Laulutilaisuudessa iskelmälaulaja Reijo Taipaleen ansiokas toiminta oli syystä myös esillä. Satumaa-iskelmä, joka on levytetty lokakuussa 1962, on nostanut laulajan kansalaisten tietoisuuteen.

Hyvää vappua, suomalaisen työn päivää.

Vuoden 2019 terveisin

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Toimituksen poiminnat