HYVINVOINTI Yhteiskunnan palvelut vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin, josta päättäjät ovat vastuussa. Ihmiset tekevät johtopäätöksiä yhteiskunnan päätöksenteon laadusta.

Maamme itsenäisyyspäivää vietetty

Itsenäisyyspäivänä on muisteltu maamme historiallisia vaiheita. On arvioitu myös tulevaisuuden  ratkaisuja, joihin päätöksenteko on osallinen. Ympäristöasiat ovat puhuttaneet. Eräässä kokouksessa näytettiin osallistujille hieno kuva koivumetsästä. Keskusteluissa asia liitettiin heti kankaisiin, joita voidaan valmistaa esimerkiksi koivusellusta. Uudet kangasmateriaalit näyttivät kiinnostavan ihmisiä, mikä todettiin äskettäin television ohjelmia seurattaessa.                                                                                                           

Juhlapuheissa veteraanit nostetaan oikeutetusti esille. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan alue on heille tuttua: "Oli mentävä suorittamaan tiettyä tehtävää, kun kutsu kävi, vapaaehtoisinakin oli oltu." Veteraanit miettivät aiheesta kysymystä: "Miten yhteiskunnassa on hyödynnetty niin sanottu kokemus?"

Veteraanin iltahuuto-musiikkikappale on puhutellut kuulijoita. Kyseinen musiikkikappale on ollut tuttu muun muassa Simon sotaveteraanien kunniapuheenjohtaja Armas Ilvolle, joka johti laulua itsenäisyyspäivänä 2015 presidenttiparille presidentinlinnan juhlassa.    

Esitys hiljensi paikalla olevat kuulijat ja television ääressä olevat katselijat. Kyseisen musiikkikappaleen kohdalla muistui mieleen sotaveteraani Hannes Hynönen, joka vuoden 2014 itsenäisyyspäiväjuhlassa saattoi olla vielä mukana kertomassa kokemuksistaan.                                             

Tänä vuonna 2018 presidentinlinnan itsenäisyyspäiväjuhlassa oli myös pysähdyttäviä yksilöllisiä tapaamisia: 106-vuotias Salme Haltia on toiminut sodan aikana lottana, ja veteraani Mauri Maunula viihdytti presidenttiparia ja läsnäolijoita.

Itsenäisyyspäivänä on pohdittu, miten "luotettavasti laivamme ruoria on käännetty, kun seilataan ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä". Ulko- ja turvallisuuspolitiikan on oltava luotettavaa, ja vaikutusyhteydet on ymmärrettävä.

Sosiaali- ja terveyshuollon palveluista kannetaan huolta. Kysytään aiheesta, millaista on ollut päätöksenteko esimerkiksi veteraanien hyvinvointikysymysten ratkaisuissa ja mietitään vastuullisten tahojen roolia asioiden hoitamisessa. Veteraaneja kuultaessa osoitetaan heidän arvostamistaan.

Itsenäisyyspäivän ohjelmista on sovittu. Lippulinnoissa on kannettu Suomen lippuja ja järjestölippuja sankarihaudoilla. Tehtävät ovat olleet mieleenpainuvia ja kunniakkaita luottamustehtäviä. Musiikkiesitykset, seppeleenlaskut ja puheet ovat kuuluneet sankarihautojen tapahtumiin. 

 

Hyvää Jean Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivää.

Itsenäisyyspäiväterveisin


YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat