HYVINVOINTI Yhteiskunnan palvelut vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin, josta päättäjät ovat vastuussa. Ihmiset tekevät johtopäätöksiä yhteiskunnan päätöksenteon laadusta.

Lippujuhlan päivä lähestyy

Päätettyjä asioita ja toimintoja huomioidaan. Perinteistä puolustusvoimain lippujuhlan päivää vietetään 4:ntenä kesäkuuta. Kyseinen päivä tähdentyi Suomen juhlavuonna 2017. Historian ja kulttuurin vaiheita on tutkittu ja arvioitu. Reserviupseerikoulun 95-vuotista taivalta juhlittiin Haminassa kesäkuun 6:ntena 2015 ja RUL-85-juhlaa  Haminassa 5. - 6.8.2016.

Historiaa käsitteleviä tapahtumia on vietetty Kuopion kaupungintalollakin, jossa  kokoonnuttiin 14.3.2017 klo 17.00 alkaen Kuopion Reserviupseerikerho ry:n 85-vuotishisjulkaisun julkistamistilaisuuden merkeissä. Asiasta tiedotettiin muun muassa Savon Sanomissa 28.2.2017. Historiajulkaisun valmistumisella haluttiin kunnioittaa Suomen  juhlavuotta 2017.

Päätöksiä ja tilanteita arvioidaan tavoitteiden toteutumisen kannalta. Asioita pohdittaessa hahmotetaan  kehityksen kulkua, johon heijastuvat arvostukset.  Yhteisön toiminta voi olla "vastuullista", "perinteitä arvostavaa", "aatteellista" ja "edunvalvonnallista".  Kun toimitaan perusteltujen linjausten ja päätösten mukaan, tavoitteet pysyvät hallinnassa.

Asioiden ollessa kunnossa ja selkokielisiä on perusteltua sanoa esimerkiksi, että maamme seilaa luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Päätöksenteon on hallittava perustuslain velvoittamana kesäkuun oloissa ja muulloin myös sosiaali- ja terveydenhuollon, maakuntauudistuksen  ja kotouttamisen kysymykset, jotka koskettavat ihmisten hyvinvointia.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan "hyvä järjestyminen" on viisautta. Toiminnan onnistumista arvioitaessa  on muistettava aina peruskysymys, miten luotettavissa käsissä maamme laivan ruori on. Tämän vertauskuvallisen ilmauksen toteuttaminen on haasteellinen.  Miten kävisikään, jos ulko- ja turvallisuuspolitiikan sisältöä vielä etsittäisiin?

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoite hahmottuu, kun kokemus hyödynnetään    ja päätöksenteon vaikutukset  tiedostetaan. Kun ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoitteiden määritteleminen  on hallinnassa, jälkeenpäin ei tarvitse selitellä tehtyjä ratkaisuja.

Kansalaiset seuraavat ja tulkitsevat kuulemansa ja lukemansa kannanotot ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Tietoa saadaan viestintävälineiden kautta. Tiedetään, että ulko- ja turvallisuuspolitiikkaamme on arvostettu maailmalla. Maallamme on siten mahdollisuuksia toimia rauhaa edistävissä hankkeissa, kuten on tapahtunutkin.

Ulkopolitiikan aiheesta kysytään jatkuvasti, miten rakentavasti tarvittavan osaamisen  taito näkyy ulko- ja turvallisuuspolitiikan alueella. Päätöksenteon ratkaisuissa luottamus on keskeistä: ymmärrettävyysvajetta ei synny eikä perustavoite hämärry.

Kaikenlainen toiminta kiinnostaa. Muistelemme muun muassa aikaansaannoksia, miten on vaikutettu kansalaisten hyvinvoinnin hyväksi muutoksenalaisessa yhteiskunnassa ja maailmassa. Historiassa on esimerkkejä henkilöistä, joita nostetaan esille  juhlavuosina. Saavutusten merkitystä ja yleistä kulkua pohditaan.

 

 

Vuoden 2018 terveisin

 

 
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi


Kuopio

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Puolustuslaitos on hienosti suoriutunut vuosikymmenet vaarallisista Neuvostoliiton ajoista nykyiseen rauhallisempaan aikaan.
Ihmeellistä ettei puolustusvoiman hoitamat vuosikymmenet eivät vieläkään kaikkien uskoa ole saanut.
Suurvalta ei ole Suomesta kiinnostunut ellei se sovi omaan inressiin kuten jatkosodassakin ja siihen ennakkosopimuksia tuskin voi tehdä.

Toimituksen poiminnat