HYVINVOINTI Yhteiskunnan palvelut vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin, josta päättäjät ovat vastuussa. Ihmiset tekevät johtopäätöksiä yhteiskunnan päätöksenteon laadusta.

Sananvapausseminaari Kuopion kaupungintalolla

Minna Canthin päivänä 19.3.2018 klo 12.00 - 16.00 järjestettiin Kuopion kaupungintalolla "Sananvapausseminaari", jonka yhteydessä pohdittiin sananvapautta ja sananvastuuta. Aihetta on kysyä, miten hyvin päättäjät tuntevat kyseisten sanojen sisällön kohdallaan ja millä tavoin jääviys- ja itseohjautuvuussanat toimivat käytännössä. Heitelläänkö helposti vuorovaikutustilanteissa populistileimoja?

Minna Canth on pohtinut yhteiskunnallisia kysymyksiä. Hänen tuotoksensa kiinnostavat.  Minna Canthin päivänä 2017 oli Kuopiossa arvokas tilaisuus Kuopion musiikkikeskuksessa.  Ajankohtaan liittyen presidenttiparin vierailu havaittiin tuolloin Kuopion torilla. Ihmiset halusivat nähdä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion. Tiedämme lisäksi sen, mikä oli lopputulos vuoden  2018 presidentinvaaleissa.

Kuopion torilla tapasin arvovieraita: "Herra tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kiitän Teitä, kun olitte Vehmersalmella Kuopio-Jukola 2014-viestitapahtuman suojelijana. Suunnistustapahtumassa olin vapaaehtoisena työntekijänä. Kuopio-Jukola 2014 on nostettu esille ja palkittu ainutlaatuisena tapahtumana."

 "Tuossa Kuopion kaupungintalossa julkistettiin 14.3.2017 historiikki, jonka toinen kirjoittaja olen itse. Tehän olette kuulemma jo saanutkin kyseisen julkaisun, johon olen kirjoittanut tekstiä Kuopio-Jukola 2014-viestitapahtumastakin."

Rouva Jenni Haukio oli tavatessa myös kiinnostunut historiikista, joka esittää Kuopion Reserviupseerikerhon vaiheita vuodesta 1929 vuoteen 2014. Kerho on "vastuullinen", "perinteitä arvostava", "aatteellinen" ja "edunvalvonnallinen" reserviupseeriyhdistys.

Juhlavuosina  toimitetaan aktiivisesti kulttuuritarjontaa, johon kuuluu edellä mainittu historiikkijulkaisukin.  Tuntuu hyvältä, kun "historiateos on löydetty" laajasta verkkotarjonnasta, kirjastoista ja on vieläpä presidenttiparin luettavana. Vuorovaikutus kirjoittajien ja lukijoiden välillä on tärkeää.

Päätöksiä ja tilanteita analysoidaan. Kysymysten ja vastausten on kohdattava esimerkiksi eduskunnan kyselytunneilla ja seminaareissa. Tavoitteiden toteutuminen on henkilöiden vastuulla. Onnistunut toiminta tarkoittaa sitä, että suuria asioita punnitaan komiteoissa. Demokraattisessa järjestelmässä harkitut kannanotot kertovat siitä, miten menetellään hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kuopion torilla tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiinnitti huomiota puheessaan kiusaamiskysymyksiin ja tietenkin ulkopolitiikan asioihin. Kun  kuljetaan perusteltujen ulko- ja turvallisuuspolitiikan "askelmerkkien" mukaan, tavoitteet pysyvät hallinnassa. Ulkopolitiikan asioiden ollessa kunnossa voidaan sanoa, että "vältetään karikkoja ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä".

Sisäpoliittiset haasteet - sosiaali- ja terveydenhuolto - ovat myös ajankohtaisina asioina "kaikkien mielessä". Päätöksenteossa kiire hankaloittaa hyvän lopputuloksen syntymistä. Perustuslaki on "ylin ohjenuora", joka määrittää suunnan.

Yhteiskunnassa arvioidaan sitä, minkä “arvojen” avulla ulkopolitiikan ja sisäpolitiikan toiminta hoidetaan ja  miten yksimielisiä ollaan tavoitteista. Minna Canthille yhteiskunnalliset kysymykset olivat tärkeitä. Hänen kirjoittamansa tuotanto on siitä osoituksena.  

Asioita pohdittaessa muistuu mieleen Mikael Agricola, joka on tuntenut läheltä Martti Lutherin "ajatukset". Mikael Agricolan Uuden testamentin suomennos on huomattava kulttuuriteko. Merkkihenkilöitä nostetaan esille juhlavuosina ja kunnioitetaan liputuksilla.  Tasa-arvon päivänä 19.3.2018 muistellaan taas Minna Canthin merkitystä maamme kulttuurihistoriassa.

Talvisodan päättymisen muistopäivä oli 13.3.2018. Talvisota tunnetaan muun muassa vaikeista talviolosuhteista, mikä on vaatinut voimanponnistuksia. Tärkeä on muistella Suomen 100-vuotistaivalta, jota juhlittiin 6.12.2017. Valtakunnallinen sotilasparaati oli Kuopiossa 6.12.2017, edellinen oli 6.12.2010. Paraateihin olen osallistunut MPK-osastossa.

Historian tiedon kannalta muistelemme myös Viron 100-vuotistaivalta, jonka juhlapäivä oli 24.2.2018.

 

Hyvää Minna Canthin päivää.

 

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän VinHirvel kuva
Väinö Hirvelä

Jos joku puhuu sinulle sananvastuusta hän vastustaa sananvapautta. Tietyt jutut ovat kiellettyjä laissa sanoa mutta sen ulkopuolelta sananvastuu on vain uusipuritaanien vouhotusta! Tällä pyritään ohjaamaan niin kutsuttua overtonin ikkunaa sellaiseen tilaan ettei ole hyväksyttävää ilmaista vastakkaisia mielipiteitä heidän omistaan (yleensä hyvin totalitaarisista tavoitteista.) He uskovat, että kun "paha" puhe saadaan pois yhteikunnasta niin hyvät ideat menestyvät. Meidän täytyy uskoa ajatusten vapaaseen kauppapaikkaan. Vain ilmapiirissä missä kaikki ideat voidaan esittää voi paras nousta pintaan.

Hitlerkin oli sitä mieltä että kaikki tieto on valmista ja vastaväitteet kelpaa vain uunin lämmittämiseen!

Tässä on hyvä video sananvastuusta. Sananvapaus vastaan orava!
https://www.youtube.com/watch?v=0slu7it55Es

Toimituksen poiminnat